In de zomer van 2002 trad voor het eerst het orkest Barock Sommer op. Het was ontstaan als spin-off van het VU-Kamerorkest, het kamerorkest van de Vrije Universiteit Amsterdam. Dat had in mei 2002 de Negende Symfonie van Schubert (die Grosse) ingestudeerd, en de Australische barok-altist Simon Murphy was daar aangetrokken als repetitor. Wat hij vooral deed was de orkestleden stijlbewustzijn bijbrengen. Hij staat met beide benen in de Authentieke Uitvoeringspraktijk, en zijn flair, verbeeldingskracht en deskundigheid waren bijzonder enthousiasmerend. Een drietal spelers van het VU-Kamerorkest besloot om eens een orkestproject onder Murphy's leiding te organiseren met werken uit de periode waar hij het meest in thuis is. Het project werd afgesloten met een concert in Utrecht.
En door....
Het enthousiasme van die eerste zomer bleef. Sindsdien is er elke zomer zo'n project met Simon Murphy als dirigent, waarbij in een beknopt repetitietraject stukken worden ingestudeerd van de Grote Meesters van de Oude Muziek zoals Bach en Mozart, maar ook van minder bekende componisten zoals zonen van Bach, componisten die in de achttiende eeuw werkzaam waren aan het Haagse Oranje-hof (een van de hobby's van Murphy) en van de componisten van de zogeheten Mannheimse School waar in de tweede helft van de achttiende eeuw de Symfonie is uitgevonden.
Elk project is afgesloten met een publiek concert, in 2002 en 2003 in Utrecht, sindsdien in Amsterdam. In het begin waren de concerten soms nogal low-profile, zoals in de Bestuurszaal van het Sarphatihuis; later werd een kerk afgehuurd. De laatste jaren treden we op in de Engelse Kerk aan het Begijnhof of de Waalse Kerk. Bovendien treden we, bij wijze van try-out, op in bejaardenhuizen, waarbij Simon Murphy een uitgebreide mondelinge toelichting verzorgt.
Het speciale van ons orkest Barock Sommer is dat er enerzijds gespeeld wordt op hedendaagse, moderne instrumenten, maar dat wat we muzikaal willen bereiken heel erg gestoeld is op de verworvenheden van de Authentieke Uitvoeringspraktijk. We willen bijvoorbeeld frasering, strijktechniek, (gebrek aan) vibrato doen op dezelfde manier als de Barokorkesten die op oude-stijl-instrumenten spelen.
Simon Murphy heeft ook een beroeps-barokorkest opgericht, de New Dutch Academy, die zeer succesvol opereert. Er zijn veel juichende recensies, en er is ook een Edison gewonnen.
Sinds 2010 heeft orkest Barock Sommer zijn ambitie weer verder uitgebreid. Niet alleen wordt er een project in de zomer georganiseerd, maar ook in januari bedienen we onze trouwe deelnemers en publiek met een project met concert.
Bovendien gaan we de educatie op twee manieren nog meer vorm geven. Ons orkest nodigt leden van de New Dutch Academy uit als repetitor voor hun eigen instrumentgroep. Verder kijken we naar de mogelijkheid om lezingen of demonstraties te organiseren over specifieke onderwerpen van de Authentieke Uitvoeringspraktijk, zoals over Klassieke Strijkstokken, over Vibrato, of over Versieringskunst. Deze lezingen zullen worden gegeven door experts in de oude muziek, die onder meer betrokken zullen worden uit de New Dutch Academy.
Voor een overzicht van wat wij gespeeld hebben, kijk dan onder historie
Blazers kunnen contact opnemen met Marien Abspoel, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Strijkers kunnen contact opnemen met Gerdien Bos, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. We zien uit naar je reactie!