Nadat we ons beoogde jubilieumproject voor zomer 2020 van Barock-Sommer hebben moeten uitstellen, zijn we verheugd om aan te kondigen dat we ons jubileumprogramma in september 2021 zullen uitvoeren. We geven twee concerten met hetzelfde programma.
===========================================================================================================
In deze zomer vieren we dat we tien jaar als vast ensemble twee projecten per jaar uitvoeren.
Kom ook genieten van de swingende en gepassioneerde muziek van Haydn en zijn vrienden. Zij lieten zich inspireren door het sprankelende Wenen uit de 18e eeuw. Wij laten hun energie weer volop tot leven komen: beleef dit heerlijke concert met ons mee, en geniet ontspannen van deze prachtige muziek waarbij Simon dit keer bovendien zelf als solist optreedt, welkom!
Dirigent en Solist: Simon Murphy, altviool
Programma:
Concert voor altviool en orkest van Wilhelm Gottlieb Hauff, jawel Nederlander
Geflankeerd door Symfonie Nr. 74 van Joseph Haydn,
En de Symfonie in A Op.11/3 van Wranitzky.
Als voorgift: Adagio en Rondo KV 617 van Mozart, in bewerking voor blaassextet door Rutger Hofman.
Wranitzky wie? Paul Vranický werd geboren in Moravië maar werkte een groot deel van zijn leven in Wenen, als directe tijdgenoot van Joseph en Michael Haydn, en hij was ook bevriend met Mozart. Leuk dus om deze tijdgenoot beter te leren kennen, en deze symfonie wellicht voor het eerst in Nederland te spelen, omdat de partituur onlangs door The Wranitzky Project is opgedoken uit archieven en gedigitaliseerd.
Concerten:
Vrijdagavond 3 september 2021, 20.15 uur in de Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam
Zaterdagmiddag 4 september 2021, 16.00 uur in Goede Rede, Kerkgracht 60, Almere
Programma toelichting project Barock-Sommer, zomer 2020: Haydn-Hauff-Wranitzky
Joseph Haydn (1732 – 1809) is een van de grote pijlers van het klassieke repertoire, en ook een rode draad in de programmering van Barock-Sommer. Terecht, want Haydn’s symfonieën vormen een onuitputtelijke bron van inventiviteit en bovendien een uitbreiding van de symfonische vorm in zijn tijd. Hij was ook een inspiratiebron en leraar van Mozart en Beethoven. Wij beschouwen het als een lofwaardig streven om met Barock-Sommer in de loop der jaren een grote uitsnede uit alle symfonieën van Haydn uit te voeren.
De reeks van zeker 104 symfonieën omspant de peride van 1759 tot 1795. De Symfonie Nr.74 in Es van Joseph Haydn is voltooid in 1781, en wordt gerekend tot een middenperiode bij vorst Nicolaus Esterházy, dus nog voordat hij naar Parijs vertrok. Nr.74 heeft van de geschiedenis geen bijnaam gekregen, maar dat zegt niet zoveel, omdat de meeste bijnamen pas na publicatie zijn ontstaan.
Pavel Vranický ofwel Paul Wranitzky (1756-1808) was een Tjechische componist die een groot deel van zijn muzikale leven in Wenen doorbracht. Hij was bevriend met Mozart, Haydn en Beethoven. Zo nodigde Haydn hem uit om De Schöpfung te dirigeren. Hij componeerde waarschijnlijk meer dan 60 symfonieën waarvan er zo’n 45 zijn overgeleverd, hoewel die lang niet allemaal beschikbaar zijn voor uitvoeringen.
In samenwerking met een Daniel Bernhardsson van ‘The Wranitzky Project’ (www.wranitzky.com) hebben we een keuze gemaakt voor één van zijn symfonieën en krijgen wij het orkestmateriaal ter beschikking, waarmee we deze muziek als een volwaardige tijdgenoot van Haydn kunnen presenteren. De partijen van de gekozen Symfonie in A Op.11/3 werd wel in de 18de eeuw gepubliceerd door André of Offenbach in 1791, maar er is geen hedendaagse uitvoering noch opname van dit werk bekend, dus toch nog een verlate primeur!
Deze beide Symfonieën worden geflankeerd door het concert voor altviool en orkest van Wilhelm Gottlieb Hauff. Een componist van Duitse komaf, die het grootste deel van zijn leven in Nederland heeft gewerkt. Simon heeft werken opgedoken uit archieven van de Toonkunstbibliotheek, en we hebben een partituur en partijen samengesteld, zodat de muziek nu voor het eerst sinds tweehonderd jaar weer te horen zal zijn. Het is erg leuk voor Barock-Sommer om Simon ook in zijn rol als solist te begeleiden, en bovendien een uitgelezen mogelijkheid om dit concert te programmeren.
Als voorgift speelt een blaassextet het Adagio en Rondo dat Mozart schreef voor glasharmonica. Rutger Hofman, onze fluitist van het eerste uur, die onlangs overleed, maakte een bewerking voor sextet van blazers, waarin twee klarinetten de glasharmonica vertolken. Een warm memoriam voor Rutger.