dirigent

simon murphy conducting

Simon Murphy is een specialist in de stijlbewuste uitvoering van muziek uit de 18e en het begin van de 19e eeuw. Na zijn opleiding in Australië is hij naar Nederland gekomen om zich verder te specialiseren in de oude muziek praktijk, onder andere met Masterclasses van Lucy van Dael en Sigiswald Kuijken. Hij heeft een reputatie opgebouwd met het inblazen van nieuw leven in het klassieke repertoire en met het terugbrengen van verloren meesterwerken naar het moderne concertpodium. Hij is vaste dirigent van Het Den Haag Barokorkest en de New Dutch Academy.
SimonMurphy1Het orkest Barock Sommer staat sinds haar oprichting twee projecten per jaar onder zijn stimulerende leiding. Simon speelt ook als altviolist op internationale podia, vooral concerten en kamermuziek uit de 18de eeuw.
Zijn uitvoeringen worden internationaal geprezen. Het Franse tijdschrift Diapason noemde hem ‘de repertoireververser’.

Simon Murphy heeft een eigen website.

 

 

Klik op de foto hieronder om naar de site te gaan.

website simon murphy

 

 

Zeer lezenswaard is ook een recent interview met Simon: 

https://www.abc.net.au/classic/read-and-watch/music-reads/ask-russell-why-can-recordings-of-same-piece-sound-so-different/11965092

Vragen en Samenvatting gesprek met Simon n.a.v. het programma augustus 2019


poster 201908

1. Is er een soort thema of rode lijn in dit programma?

De rode draad van het programma is te laten zien hoe veelzijdig en gevarieerd de muziek was in de klassieke periode van de tweede helft 18de eeuw. Je herkent verschillende stijlen en dialecten in lokale centra in Europa, met name tussen Noord- en Zuid-Duitsland. Ook is het opvallend hoe internationaal de muziek tegelijkertijd was, omdat veel musici reisden, en hun muziek over heel Europa uitvoerden, en daar andere componisten inspireerden. Dat vinden we terug bij iemand als Schwindl die aan het hof DenHaag de inspiratie van de Mannheimer School in praktijk bracht.
Carl Philip Emanuel Bach vertegenwoordigt de Noord-Duitse school, waar je de Sturm und Drang en ‘Empfindlichkeit’ zowel de literaire als muzikale kunst beheerste.