Helaas moeten we het project zomer 2020 van Barock-Sommer uitstellen. Dat doet ons verdriet, want ons mooie programma stond helemaal in de startblokken.

We gaan het project dus uitstellen, naar januari en februari 2021, en we hopen drie concerten te geven met hetzelfde programma.

===========================================================================================================

In deze zomer vieren we dat we tien jaar als vast ensemble twee projecten per jaar uitvoeren.

Ter gelegenheid hiervan willen we het dubbelconcert voor clavecimbel en altviool van Michael Haydn uitvoeren.

PatriciaRobaina

Soliste: Patricia Robaina, clavecimbel en Simon Murphy, altviool

Programma: Concert voor clavecimbel en altviool van Michael Haydn (ja de broer van).

Geflankeerd door Symfonie Nr. 74 van Joseph Haydn,

En de Symfonie in A Op.11/3 van Wranitzky.

Wranitzky wie? Paul Vranický werd geboren in Moravië maar werkte een groot deel van zijn leven in Wenen, als directe tijdgenoot van Joseph en Michael Haydn, en hij was ook bevriend met Mozart. Leuk dus om deze tijdgenoot beter te lere kennen, en deze symfonie wellicht voor het eerst in Nederland te spelen, omdat de partituur onlangs door The Wranitzky Project is opgedoken uit archieven en gedigitaliseerd.

Concerten (onder voorbehoud):

Vrijdagavond 5 februari 2021, 20.00 uur  in Goede Rede, Almere

Zaterdag middag 6 februari 2021  16.00 uur    Kogerkerk, Koog aan de Zaan

Zondag middag 7 februari 15.15 uur Engelse Kerk Amsterdam Spui 

 

Programma toelichting project Barock-Sommer, zomer 2020: Haydn-Haydn-Wranitzky

Joseph Haydn (1732 – 1809) is een van de grote pijlers van het klassieke repertoire, en ook een rode draad in de programmering van Barock-Sommer. Terecht, want Haydn’s symfonieën vormen een onuitputtelijke bron van inventiviteit en bovendien een uitbreiding van de symfonische vorm in zijn tijd. Hij was ook een inspiratiebron en leraar van Mozart en Beethoven. Wij beschouwen als een lofwaardig streven om met Barock-Sommer in de loop der jaren een grote uitsnede uit alle symfonieën van Haydn uit te voeren.
De reeks van zeker 104 symfonieën omspant de peride van 1759 tot 1795.  De Symfonie Nr.74 in Es van Joseph Haydn is voltooid in 1781, en wordt gerekend tot een middenperiode bij vorst Nicolaus Esterházy, dus nog voordat hij naar Parijs vertrok. Nr.74 heeft van de geschiedenis geen bijnaam gekregen, maar dat zegt niet zoveel, omdat de meeste bijnamen pas na publicatie zijn ontstaan.
Pavel Vranický ofwel Paul Wranitzky  (1756-1808)  was een Tjechische componist die een groot deel van zijn muzikale leven in Wenen doorbracht. Hij was bevriend met Mozart, Haydn en Beethoven. Zo nodigde Haydn hem uit om De Schöpfung te dirigeren. Hij componeerde waarschijnlijk meer dan 60 symfonieën waarvan er zo’n 45 zijn overgeleverd, hoewel die lang niet allemaal beschikbaar zijn voor uitvoeringen.
In samenwerking met een Daniel Bernhardsson van ‘The Wranitzky Project’ (www.wranitzky.com) hebben we een keuze gemaakt voor één van zijn symfonieën en krijgen wij het orkestmateriaal ter beschikking, waarmee we deze muziek als een volwaardige tijdgenoot van Haydn kunnen presenteren. De partijen van de gekozen Symfonie in A Op.11/3 werd wel in de 18de eeuw gepubliceerd door André of Offenbach in 1791, maar er is geen hedendaagse uitvoering noch opname van dit werk bekend, dus toch nog een verlate primeur!
Deze beide Symfonieën worden geflankeerd door het bijzonder concert voor clavecimbel (of orgel), altviool en strijkers van de jongere broer van Joseph, Johann Michael Haydn (1737-1806). Johann Michael was in Salzburg bevriend met tijdgenoot Mozart.
Patricia Robaina zal de clavecimbel-solo spelen, en onze eigen dirigent, Simon Murphy neemt de altvioolsolo voor zijn rekening. Het is erg leuk voor Barock-Sommer om Simon ook in zijn rol als solist te begeleiden, en bovendien een uitgelezen mogelijkheid om dit concert te programmeren, omdat het vaak moeilijk is om een dubbelconcert te organiseren.