201801

Orkest Barock Sommer is opgericht in 2002 door een aantal musici van het VU-Kamerorkest. Vanaf het begin tot zomer 2023 heeft Simon Murphy het ensemble geleid. De focus ligt op muziek uit de barokperiode tot en met de zogeheten Mannheimse School waar in de tweede helft van de achttiende eeuw de Symfonie is uitgevonden. Sinds zomer 2023 leidt Edoardo Valorz de projecten van Barock-Sommer. Als oude muziek specialist en clavecinist geeft hij het ensemble nieuwe impulsen.PR foto Edoardo Valorz

In de zomer van 2002 trad het orkest voor het eerst op. Het was ontstaan als spin-off van het VU-Kamerorkest, het kamerorkest van de Vrije Universiteit Amsterdam. Dat had in mei 2002 de Negende Symfonie van Schubert (die Grosse) ingestudeerd, en de Australische barok-altist Simon Murphy was daar aangetrokken als repetitor. Wat hij vooral deed was de orkestleden stijlbewustzijn bijbrengen. Hij staat met beide benen in de Authentieke Uitvoeringspraktijk, en zijn flair, verbeeldingskracht en deskundigheid waren bijzonder enthousiasmerend. Een drietal spelers van het VU-Kamerorkest besloot om eens een orkestproject onder Murphy's leiding te organiseren met werken uit de periode waar hij het meest in thuis is. Het project werd afgesloten met een concert in Utrecht.

Sinds 2010 heeft orkest Barock Sommer zijn ambitie weer verder uitgebreid. Naast een zomer-editie is er nu ook een winter-editie in januari. Daarnaast zijn er klassieke- of barokke strijkstokken beschikbaar voor de strijkers.

We verwelkomen je graag bij één van onze concerten als luisteraar of als orkestlid!

1

 

E flyer Ode aan Rosetti